Menu

Vlieland

Visisting address
Dorpsstraat 127, 8899 AE, Vlieland
Mailing address
Postbus 10, 8899 ZN, Vlieland
Telephone
0562-452700
Fax
0562-451895
Email
info@vlieland.nl
Opening hours
Voor bezoek kunt u het beste eerst contact opnemen met
mevrouw C. Winkelman
tel: 0562-452738
e-mail: c.winkelman@vlieland.nl

Het gemeentearchief van de gemeente Vlieland beheert een gevarieerde hoeveelheid historische informatie. Deze informatie is grotendeels door de gemeente ontvangen en/of opgemaakt en dus erg gericht op de gemeentelijke taken. Een onderdeel hiervan vormen bijvoorbeeld de gegevens van de burgelijke stand, die voor stamboomonderzoekers essentieel zijn.

Naast die gegevens beschikt het gemeentearchief ook nog over de volgende zaken:

- een collectie foto's en oude ansichtkaarten
- een kleine bibliotheek met boeken over de Wadden
- het archief van het loodswezen en de vuurtoren, periode 1836-1991
- het archief van de Hervormde Kerk Oost- en West Vlieland, periode 1628-1914
- het archief 'Vermeulen', dit is het werkarchief van de schrijver D. Vermeulen

(dit laatste archief bevat veel afschriften van historische stukken waarvan de originelen zich op allerlei andere plekken bevinden en kan dus erg interessant zijn voor onderzoekers)

Kosten:
Bezoek ter plekke: gratis
Naspeuringen: 6,00 euro per kwartier
Kopie├źn: zwart wit 0,25 euro per stuk en kleur 0,55 euro per stuk

Meenemen:
Als u zelf onderzoek komt doen hoeft u alleen die dingen mee te brengen waarvan u denkt dat ze uw onderzoek kunnen ondersteunen. In principe hoeft u niets verplicht mee te nemen.

Als u opdracht tot naspeuring geeft dient u de vraag zo compleet mogelijk aan te leveren. Dit maakt het mogelijk gerichter te zoeken en beperkt tevens de benodigde tijd om een opdracht uit te voeren.

Wilt u zelf in het archief zoeken, dan hoeft u niets mee te brengen.

Dient u een schriftelijk verzoek in, maak dit verzoek dan zo compleet mogelijk en geef duidelijk aan welke informatie u wilt inzien.

Gang van zaken:
Als u zelf langs wilt komen is het verstandig om eerst een afspraak te maken. Dit kan telefonisch via 0562-452738, schriftelijk via het gemeente-adres of via de e-mail . Bij een bezoek zal de archiefmedewerker u ter plekke begeleiden bij het vinden van documenten die u dan op eigen gelegenheid voor onderzoek kunt gebruiken. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

U kunt ook de archiefmedewerker opdracht geven om naspeuringen voor u te doen in het gemeentearchief. U dient dan wel een duidelijk omlijnde vraag te hebben, die u (liefst schriftelijk) bij de medewerker indient. Deze naspeuringen in opdracht zijn niet gratis, de kosten zijn conform de legesverordening 2006 6,00 euro per kwartier. De kosten zijn daarbij onafhankelijk van het gevonden resultaat.

U kunt het beste vooraf een afspraak maken met de gemeentelijk archivaris voor het raadplegen van het Gemeentearchief. Ook kunt u een schriftelijk verzoek indienen bij de gemeente om het archief te raadplegen. Met de gegevens die u opgeeft, gaat de gemeente of het gemeentelijk archief aan de slag. Is het niet mogelijk om gegevens te verstrekken in verband met privacyregels, dan stopt de informatie. Hierbij gaat het vaak om recente gegevens.

Samenvatting:
Als u meer wilt weten over de geschiedenis van het eiland Vlieland en de gemeente zelf, of als u geïnteresseerd bent in uw Vlielandse voorouders, dan kunt u gebruik maken van het gemeentearchief.

Wilt u iets weten over de geschiedenis van uw familie (stamboomverkenning), woonhuis, bedrijf, buurt of de gemeente zelf? Dan kan het Gemeentearchief dit soort vragen beantwoorden. Ook als u informatie nodig hebt voor een werkstuk, scriptie of publicatie over de gemeente.